Rulmentii sunt elemente mecanice specifice care permit controlul sau constrangerea deplasarii relative intr-un anumit tip de miscare pentru reducerea procesului de frictiune aparut intre elementele considerate a fi mobile. Scopul acestor ustensile este acela de a inlesni miscarea liniara libera a partilor mobile implicate in proces sau de a permite o rotatie libera in jurul elementelor denumite axe fixe.
In plus, diverse tipuri de rulmenti disponibili pe piata sunt utilizate si pentru prevenirea miscarii nedorite a elementelor implicate prin asigurarea controlului asupra vectorilor fortei normale care pune presiune pe elementele mobile. Un alt rol important al diverselor tipuri de rulmenti care pot fi comercializati in cadrul magazinelor specializate sau online este acela de facilitare a miscarii dorite in cadrul proceselor initializate cu ajutorul frictiunii minimalizate.
Clasificare vasta a rulmentilor implicati in diverse procese
Clasificarea rulmentilor utilizati in diverse domenii este una extrem de vasta si poate fi considerata in functie de tipul de activitate pentru care este necesara utilizarea acestor ustensile, de tipul de miscare permis in cadrul procesului in care rulmentii respectivi sunt utilizati si de directiile fortelor implicate in procesul in care elementele respective sunt implicate.
Tipul de baza de rulmenti rulmentika utilizati indeplineste rolul de suprafata de sprijin, acestia putand fi formati dintr-un singur fragment sau sectionati conform necesitatilor proiectului in care acestia vor fi implicati. In cazul fiecarei categorii de rulmenti difera gradul de control al acestora in cadrul proceselor in care acestia sunt implicati ca si elemente de sprijin.
In principiu, acesta este influentat de factori importanti precum forma suprafetei pe care sunt utilizati, de dimensiunea acesteia, de locatia exacta si de duritatea zonei care necesita sprijin in timpul procesului de miscare initializat.
Pornind de la cele mai simple tipuri de rulmenti disponibili pe piata, gradul de complexitate a acestora si gama de intrebuintari pe care acestia o au cresc treptat ajungandu-se pana la rulmenti de ultima generatie care opereaza ca si dispozitive separate ce pot fi instalate fie pe un element mecanic fie pe o anumita masinarie implicata in procesul tehnologic avut in vedere.
Structura de baza a rulmentilor
Trei elemente de baza intra in structura rulmentilor disponibili pe piata in acest moment: inelele care sunt caracterizate de cai de rulare integrale, elementele de rulare propriu-zise si coliviile. Exista doua inele care intra in componenta rulmentilor: unul fixat interior, pe arborele rulmentului si unul fixat exterior, pe carcasa acestuia. Acestea prezinta o suprafata specifica utilizata pentru initializarea procesului de alunecare a corpurilor de rulare denumita suprafata caii de rulare.
Elementele de rulare pot fi regasite fie sub forma de bile fie sub forma de role, existand o gama variata de posibilitati de achizitie in functie de cerintele si necesitatile specifice in fiecare din cele doua cazuri. Contactul direct al acestora cu cele doua inele este realizat prin intermediul cailor de rulare.
Ultima componenta a rulmentilor este reprezentata de elementele denumite colivii care sunt utilizate cu rolul de a mentine distanta fixa necesara intre corpurile de rostogolire si pentru a le cuprinde partial pe acestea. Exista si rulmenti fara colivii, dezavantajul acestora fiind rezistenta mai mica inregistrata in cadrul procesului de frecare.
Atat online cat si in cadrul magazinelor specializate puteti gasi toate aceste tipuri de rulmenti, sau curea transmisie la dimensiuni si cu forme specifice pentru a veni in sprijinul vostru in cadrul proceselor tehnologice pe care le aveti in vedere.