Povesti de succes ale cultivatorilor de aronia

0
568

Cultivarea arbustului de aronia, dar mai ales procesarea fructelor acestuia au devenit astazi povesti de succes in Romania. Astfel, cultivatori mici au ajuns sa dezvolte afaceri mari de pe urma acestor fructe socotite de toata lumea drept miraculoase.

Incepanad de la consumarea lor sub forma proaspata, culese din arbust, pana la diverse forme de procesare si ambalare, aronia a devenit astazi o adevarata afacere pentru cei care au reusit sa sparga barierele conformismului.

Caci, daca in Romania agricultura insemna pana nu demult cultivarea cerealelor sau a plantelor furajere, fructe precum aronia ne schimba total optica in ceea ce priveste profitul agricol si chiar alimentatia de zi cu zi. Asa au aparut astazi producatorii de suc aronia sau chiar de dulceturi si gemuri din aceleasi fructe.

De unde insa interesul pentru fructele de aronia?

In primul rand, trebuie spus ca un oarecare merit in celebritatea de care se bucura astazi fructele de aronia au avut-o unele studii medicale, confirmate insa si de rezultatele obtinute in urma cercetarilor efectuate de medici nutritionisti si nu numai.

Astfel, s-a constatat ca fructele de aronia contin o cantitate foarte mare de antioxidanti si vitamina C, intr-o concentratie mai mare decat ale unor fructe traditionale precum afinele, catina sau coacazele negre. Nu in ultimul rand, s-a descoperit ca sse adapteaza foarte usor climatului de la noi.

Originar din America de Nord, s-a observat ca arbustul de aronia se adapteaza perfect climei temperat-continentale din Romania, dar in special arealului din vestul tarii. Astfel, desi este rezistent la frig, pana la temperaturi de – 30 de grade, aronia iubeste soarele si caldura.

Acest lucru este esential in special pentru partea de inflorescenta si dezvoltarea fructelor, care au nevoie de caldura si de soare pentru coacere.

Din acest motiv, daca plantarea are loc in noiembrie sau martie-aprilie, primavara, recoltarea fructelor se face in luna august sau septembrie, atunci cand fructele ajung la maturitate si acumuleaza o cantitate mare de zaharuri naturale.

In ceea ce priveste consumul, trebuie precizat ca produsul cel mai raspandit in Romania este sucul natural de aronia. Ambalat aseptic, in recipiente de unul, doi sau chiar trei litri, acesta este benefic pentru sanatate si pastreaza toate proprietatile naturale ale fructului.

Pentru aceasta, producatorii traditionali opteaza pentru presarea la rece si ambalarea aseptica, astfel incat termenul de valabilitate sa fie unul cat mai lung. In plus, pentru aceasta nu se folosesc niciun fel de conservanti.

De asemenea, foarte apreciata este dulceata de aronia, pentru care, de asemenea, nu se foloseste zahar, ci doar indulcitori naturali, ce au la baza sucuri din mere.