Marca inregistrata si contestarea acesteia

0
672
Inregistrarea unei marci inseamna protejarea unei afaceri. Astfel, daca ai o companie sau un produs in a carei imagine investesti bani, vrei ca imaginea respectiva sa fie unica. Pentru a te asigura de unicitatea imaginii create si dezvoltate de tine, trebuie sa creezi un brand, o marca pe care sa o inregistrezi.
Marca poate fi o fraza, un indemn, un slogan sau, pur si simplu, un singur cuvant. De asemenea, marca inregistrata poate consta intr-un desen sau sunete. Important este ca marca ta sa exprime ceea ce iti doresti, sa te defineasca si sa fie unica. Ce facem in momentul in care marca este respinsa de comisia de examinare?
Teoretic, oricine isi poate inregistra o marca la OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci). Se depune o cerere completata corect, cu toate detaliile necesare, se plateste o taxa fixa si, toate acestea, se depun la biroul de primiri de cereri de inregistrare al OSIM.
In decursul a cateva luni vei primi raspunsul la cererea de inregistrare a marcii tale. Raspunsul poate fi pozitiv, si marca inregistrata va fi publicata in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala, sau negativ, caz in care marca ta a fost respinsa de catre comisia de decizie.
In cazul in care marca a fost respinsa, poti contesta decizia comisiei intr-un interval de maximum 3 luni de zile. Daca in cazul unei opozitii procesul se desfasoara cu usile inchise, contestatiile se desfasoara public, in instanta, cu argumente orale din partea ambelor parti implicate. In astfel de cazuri, cel mai bine este sa apelezi la ajutorul unui specialist.
Cel mai indicat este ca un avocat sa se ocupe si de cererea de inregistrare a marcii tale. Este posibil ca acesta, prin sfaturile si documentatia sa, sa reuseasca sa evite astfel de situatii. In cazul in care totusi ajungi in aceasta pozitie, avocatul trebuie sa fie pus la curent cu toate detaliile necesare pentru a-si face treaba si pentru a-ti apara imaginea si marca pe care doresti sa o inregistrezi la OSIM.
Astfel de situatii sunt destul de complicate. Necesita mult timp pentru rezolvarea lor, multa rabdare, iar afacerea ta poate avea de suferit. In plus, este posibil sa fii nevoit sa schimbi marca.
Pentru a evita aceste situatii, inainte de a incepe procesul necesar pentru a detine o marca inregistrata, poti sa apelezi la serviciile un cabinet de avocatura specializat in inregistrarea marcilor sau la serviciile unui cabinet specializat in probleme de proprietate intelectuala si industriala.
Expertiza unui specialist in domeniu se poate dovedi a fi extrem de folositoare in astfel de cazuri, mai mult, prin apelarea la un specialist, poti evita, din start, sa ajungi in situatia in care cererea ta de inregistrare a unei marci  sa fie respinsa in urma unei contestatii. Mult succes!