Locuri pe care trebuie sa le vizitezi cand ajungi in Chemnitz

0
349

Chemnitz este un oras din sud-vestul Saxoniei, cu aproximativ 250 000 de locuitori, fiind pe locul trei in stat ca dimensiune, dupa Dresda si Leipzig. Asezamantul s-a dezvoltat in jurul unei manastiri si i s-a acordat statutul de oras in 1170.

Datorita locatiei sale la poalele Erzgebirge (literalmente munti de minereu), in secolul al XVI-lea Chemnitz a inceput sa creasca ca marime, sa castige importanta ca loc de comert si mai tarziu ca baza a productiei industriale.

Daca iti doresti sa vizitezi Chemnitz, rezerva din timp un bilet la Waltrans pentru a calatori confortabil si in siguranta. In plus, daca ai nevoie sa transporti cu tine un bagaj mai mare, firma de transport persoane in Germania cu microbuzul iti permite sa iei cu tine un bagaj de pana la 40 de kg. Iata ce poti face cand ajungi in Chemnitz:

Viziteaza Industriemuseum Chemnitz

In fosta sala de turnatorie a fabricii de instrumente „Hermann und Alfred Escher AG” se afla o expozitie cuprinzatoare despre mostenirea industriala a Saxoniei. In aceasta fabrica realizata din caramida au fost fabricate strunguri, masini-unelte si masini cu aburi inca din 1895.

Expozitia analizeaza numeroasele afaceri care au ajutat la schimbarea Saxoniei de la sfarsitul secolului XVIII, de la fabricatia textila la minerit, inginerie mecanica si productia de masini in secolul XXI.

Viziteaza Roter Turm (Turn Rosu)

Acest turn patrat datand din anii 1100 este cea mai veche cladire din Chemnitz si este de fapt mai vechi decat orasul in sine. Roter Turm a inceput ca un turn Bergfried, un turn defensiv de stat, inainte de a fi adaptat pentru apararea orasului in jurul anului 1230.

Culoarea rosiatica provine din piatra, care este ignimbrit vulcanic si se regaseste in majoritatea cladirilor vechi din Chemnitz.

Monumentul Karl Marx

Sculptura bustului lui Karl Marx se afla pe Brückenstrase (fosta Karl-Marx Allee) si a fost turnata in turnatoria Monument Skulptura din Saint Petersburg (la acea vreme Leningrad). Sculptorul rus Lev Kerbel a fost desemnat sa proiecteze monumentul in 1953, iar opera sa realista a fost in sfarsit dezvaluita in 1971.

Stand pe platoul sau, sculptura ajunge la 13 metri si cantareste aproximativ 40 de tone. Atunci cand a fost turnata, a fost impartita in 95 de bucati si apoi reasamblata in Chemnitz. Ca toate monumentele, sculptura a fost subiectul unor dezbateri intense dupa Reunificare, dar ramane o parte a identitatii lui Chemnitz.

Vila Esche

Vila Esche este un conac Art Nouveau proiectat de Henry van de Velde pentru producatorul de textile Chemnitz Herbert Eugen Esche. Cladirea a fost construita in 1903 si este deschisa vizitatorilor care doresc sa vada parchetul, armaturile din lemn sculptate si luminatoarele cu vitralii.

Muzeul din interior detaliaza planurile lui Van de Velde si contine mobilierul si decoratiile pe care le-a proiectat pentru vila; este fascinant sa vezi cum a evoluat stilul lui Van de Velde, deoarece i s-a comandat sa proiecteze mai multe articole in decursul anilor pentru familie.