- De unde te inspiri?
Sau ai putea sa il intrebi despre stilul sau. Astfel ai putea sa afli exact despre inspiratia, locul de unde isi cauta si gaseste fotograful de nunta, ideile. Daca vei sti ce fel de oameni il influenteaza, vei sti ce fel de fotografii face.
Daca spre exemplu, va urmari stilul lui Jerry Ghinios sau Brett Florens atunci cu siguranta, fotograful tau de nunta, va fi orientat spre modern, capturand momentele cu exactitate.
In cazul in care fotograful tau de nunta este fan Kevin Mullison sau Jeff Ascough, atunci trebuie sa stii ca acest stil este unul al observatorului, surprinde momentele in mod natural ale protagonistilor. Aceste doua stiluri stabilesc un spectru complet diferit unul de altul, fiecare cu plusurile si cu minusurile lui.
- Cum te descurci cu situatiile pe care ti le dicteaza lumina?
Aceste situatii sunt o adevarata provocare pentru fotografii de nunta si e necesar ca ei sa se descurce in orice ipostaza. Numeroase locatii, biserici, au o lumina nu atat de intensa, si astfel, un fotograf profesionist trebuie sa aibe echipamentul si abilitatile necesare pentru a scoate niste poze reusite.
Aparatele foto profesionale au incorporate lentile de foarte buna calitate, si cu sensibilitate ridicata la lumina, dar totusi e bine sa ii cereti fotografului cateva modele din portofoliul propriu.
- Ai un plan B?
Chiar daca pare sumbru, si deloc placut, exista posibilitatea ca tu sa patesti ceva, sau sa intervina ceva, astfel ca sa nu poti ajunge la nunta.
Ca si fotograf de nunta trebuie sa ai un inlocuitor, pe cineva in care ai incredere si pe care te poti baza ca nu-ti va strica reputatia. Ori, cu siguranta ai parteneri sau colaboratori din bransa la care poti apela in astfel de situatii.
- Ai asigurare?
Orice fotograf de nunta, care se respecta stie ca atunci cand ofera servicii de foto video nunta are nevoie de asigurare pentru a acoperi diverse accidente, ori stricaciuni materiale ce pot aparea, in special in cazul echipamentului, deloc ieftin si foarte fragil.
- Iti salvezi pozele?
Nu e chiar ca si cum ai fi lovit de autobus, insa e destul de riscant sa nu ai un echipament pe care sa iti salvezi pozele, sa le protejezi din a fi infectate cu virusi, sterse sau piratate. Majoritatea fotografilor au protectie si online, dar si offline, in ziua nuntii, dar si dupa nunta, in timpul procesarii pozelor.
- Cat timp vei fi cu noi?
Este o intrebare ce priveste ambele parti. Astfel daca vrei ca fotograful tau de nunta sa participe si sa surpinda momentele din care incepi sa te pregatesti, pana cand pasesti spre primul dans, si pana pleaca ultimul invitat, ori ai surprize mai deosebite in program, poate
un foc de artificii, este necesar sa comunici asta fotografului tau de nunta.
- Ai nevoie de o masa?
Aceasta intrebare nu mai e una intalnita, de ceva vreme. Mirii si-au dat seama de cata munca presupune alergatul de colo colo, surprinderea celor mai importante moment, care nu sunt doar cateva, avand in vedere ca e o zi incarcata emotional si astfel are ce surprinde.
De aceea, majoritatea mirilor le pregatesc cate o gustare si fotografului de nunta, cameramanului, membrilor formatiei, sau dj-ului.
- Tu vii in ziua nuntii?
Studiourile mai mari de fotografii, care au mai multi colaboratori, ii trimit uneori pe acestia la evenimente. Acestia lucreaza in acelasi stil, si cu acelasi echipament, dar este necesar sa intrebi daca persoana cu care ai discutat detaliile se va prezenta sau va fi un alt collaborator.
- Poti copia aceeasi poza pe care am vazut-o la alta nunta?
Pentru majoritatea, raspunsul e Da si Nu. Da, pentru ca locatia, pozitia, se poate captura, dar Nu, fiindca va purta semnatura stilului personal al fotografului, deci nu va fie chiar o copie.
Fotografii nu ar trebui sa fie sensibili la aceasta intrebare, desi multi se streseaza din cauza acestui subiect, al stilului personal, mai ales fiindca mirii si-au ales stilul bazandu-se pe experientele anterioare ale altor cupluri.
- Cate poze vom primi?
Aceasta este o intrebare la care gasesti cu greu raspunsul, deoarece dinamica evenimentului poate influenta acest aspect.
Totusi, fotograful de nunta ar trebui sa dea un raspuns aproximativ la ce sa te astepti, majoritatea oferind intre 400 si 600 de poze editate pe un stick USB, pentru 12 ore de eveniment.
- Cand vom primi pozele?
Chiar daca sunt mai multi fotografi care lucreaza la editarea fotografiilor si toaletarea lor, e necesar un interval de 4 pana la 6 saptamani astfel incat sa fie finalizate fotografiile si gata de printat sau asezat intr-un album.
- E nevoie sa lasam un avans?
Orice persoana care are un business si face rezervari cu luni sau chiar ani inainte, va cere un avans pentru a-si asigura serviciile.
Cat e asta, si cum se va plati, depinde de fiecare fotograf in parte. Astfel, de obicei se cere jumatate din costul total al pachetului, evident cu semnarea contractului de prestari servicii.
- Pot sa-mi printez singur pozele?
Este destul de des intalnit déjà acest obicei de a primi pozele de la fotograful de nunta doar pe un CD, USB sau chiar platform online. Asigura-te ca acestea sunt de calitate superioara, (HD 300dpi) si intr-un format pe care poti sa-l accesezi usor.
Cele mai multe poze se fac in format, JPG, TIFF sau BMP. Dupa ce le-ai primit, trebuie sa ti se permit sa le printezi, iar daca vrei sa le inscri intr-o competitie, ori sa le postezi pe pagini personale, blog-uri ori alte platform, trebuie sa mentionezi aceste detalii.
- Cum imi realizezi albumul?
Evident ca fiecare fotograf lucreaza diferit, astfel ca ceea ce va poate oferi poate fi diferit. Totusi e necesar sa stabiliti unele detaliii legate de album, cum ar fi, noi alegem pozele, putem accesa inainte o schita, putem sa schimbam, ce materiale si fonduri, fundaluri sunt disponibile, iar durata pentru a le primi care va fi?
Toate aceste detalii trebuie clarificate, astfel incat sa nu ai surprize neplacute la primirea albumului.