Comparativ cu alte tari, in tara noastra procentul persoanelor decedate are sunt incinerate este inca foarte mic.
Acest fapt se datoreaza probabil mentalitatii unor crestini care si-au fcaut temele foarte bine si bineinteles preotilor care privesc cu scepticism acest lucru.
Se pare ca biserica ortodoxa are un cuvant mare de spus in ceea ce priveste acest lucru si interzice preotilor savarsirea slujbei de inmormantare pentru persoanele care decid sa fie incinerate.
Fapt interesant luand in considerare ca este o dorinta personala care pana la urma o regasim in culturile stramosilor nostri inainte de crestinizare.
Tara noastra a fost un pioner in ceea ce priveste incinerarea si se pare ca multe personalitati au ales acest mod de trecere in cealalta dimensiune.
Daca totusi cauti crematorii Romania s-ar putea sa fii surprins cat de bine incepe sa se dezvolte aceasta industrie. La drept vorbind, unii pot spune pe buna dreptate ca la un moment dat nu mai conteaza cum se va intampla cand va fi punctul final.
Ei, se are ca totusi conteaza pentru o familie care va fi scutita de o oboseala si drumuri inutile, si bineinteles pentru preotii care isi vor iesi din mana in ceea ce priveste oficializarea unor slujbe de inmormantare.
Avand in vedere ca incinerarea este o practica legala si recunoscuta de constitutia tarii inca din perioada interbelica, are un statut egal cu inhumarea din punct de vedere legal.
Si totusi, desi radacinile incinerarii sunt in vechea Dacie, se pare ca este o metoda moderna si o practica superioara atat etic cat si estetic inhumarii. Bineinteles ca mortul nu va avea parte de un ritual lung si plictisitor inceput la capela si terminat in cimitir.
Cu siguranta ca niciun preot nu isi va pierde job-ul daca ideea se va dezvolta si in tara noastra, pentru ca au foarte multe activitati in domeniu in care se pot desfasura.
In ceea ce priveste costurile, se pare ca incinerarea este de 2 sau de 3 ori mai ieftina decat inhumarea.
Inca din timpurile preistorice, incinerarea a facut parte din riturile de trecere.
Aparitia crestinismului si fastul care il defineste, a facut ca aceasta practica sa fie tot mai rar intalnita.
Urme ale acestei practici sau gasit in Grecia, in China si chiar in Suedia.
In Europa pana in secolul al V-lea d.Hr. se pare ca ritualul era deja abandonat.
Mai tarziu, in timpul Revolutiei franceze s-a ales practica incinerarii pentru a se reduce intr-o oarecare masura rolul bisericii in procesul funerar, fapt care a suparat enorm biserica catolica.
In prezent, incinerarea este practicata in peste 31 de state ale lumii.
Pentru necunoscatori, incinerarea presupune arderea trupului unei persoane decedate in cuptoare special amenajate in acest sens, cu temperaturi de peste 1000 de grade Celsius, timp de 2 ore.
Ramasitele defunctului sunt transormate prin macinare in cenusa.
Frumos si elegant as zice sa pastrezi o urna, sau sa o pui intr-un spatiu special amenajat.
Din punct de vedere religios, de exemplu in India inca se practica arderea pe rug, ruguri care sunt lansate pe raul Gange.
Hindusii, cu o religie unica intre toate religiile lumii permit deschis incinerarea acest ultim sacrificiu cum numesc ei acest lucru, fiind unul dintre cele 16 ritualuri ale vetii.
Conform credintei hinduse sufletul poate sa se reincarneze mai usor si sa intre in noua lui viata.
Crestinii, merg la biserica unde sunt lamuriti ca este impotriva invataturilor ortodoxe si trupul fiind creatia lui Dumnzeu este un act de violenta asupra legilor firii si trupului.
Iudaismul si islamismul sunt de asemenea impotriva incinerarii desi unii dintre evrei accepta ideea.
Arheologii au descoperit de-a lungul timpului urme ale practicarii incineratiei in toate colturile lumii. Mormintele de incineratie sunt dovada acestui fapt si se afla in Sri Lanka, Chile sau Australia, fapt care dovedeste clar vechimea practicii.
Se pare ca incinerarea corpurilor defuncte are radacinile in paleoliticul superior si s-a desfasurat si in celelalte perioade istorice.
In tara noastra inca se adopta traditia de inhumare a mortilor, datorita faptului ca preotii inca au un cuvant de spus in ceea ce priveste nasterea, botezul, nunta, moartea si lista ar putea continua.
Probabil va fi necesar sa mai treaca ani pentru ca anumite mentalitati sa fie schimbate!