Incalzirea cu peleti – costuri si avantaje

0
622

Intr-o perioada in care poluarea este din ce in ce mai mare iar masurile ecologice tot mai necesare, alternativele pentru sistemele de incalzire conventionale pot fi privite ca pe o binecuvantare pentru mediul inconjurator.

In acest sens, utilizarea unui cazan pe peleti se poate dovedi a fi foarte avantajoasa atat pentru mediul inconjurator cat si din considerente financiare.

Mai mult decat atat, incalzirea cu peleti este mai comoda chiar si decat utilizarea unei centrale pe lemne pentru incalzire. Costurile sunt mai reduse, iar in acest articol ne-am propus sa vorbim despre principalele avantaje cat si dezavantaje ale acestui mod de incalzire eficient.

Ce sunt peletii?

Peletii din lemn se obtin in urma maruntirii, deshidratarii si comprimarii deseurilor lemnoase. Astfel se obtine un combustibil foarte bun care are o valoare dubla a densitatii energetice spre deosebire de lemnul verde.

Se crede despre peleti ca au fost realizati pentru prima oara in anii 70, dupa care s-au popularizat destul de rapid mai ales datorita puterii calorice foarte mari, dar si a densitatii la fel de generoase. Astazi peletii sunt recomandati ca o varianta foarte avantajoasa pentru obtinerea energiei verzi, emisiile de dioxid de carbon fiind la un nivel foarte redus.

Incalzirea cu peleti – costuri si beneficii

Costurile pot fi diferite de la un caz la altul, in functie de suprafata ce necesita incalzire, zona geografica in care este situata locuinta precum si in functie de calitatea izolarii sau a temperaturilor de afara.

Cu toate acestea, putem vorbi despre costurile pentru achizitia unei tone de peleti dar si despre consumul in conditii obisnuite a unui cazan pe peleti.

Preturile pentru achizitia unei tone de peleti sunt cuprinse intre 600 si 700 de lei, insa pot fi diferite in functie de zona geografica a tarii precum si de momentul in care se face achizitia. In sezonul rece preturile sunt, desigur, mai ridicate decat in mod obisnuit.

In ceea ce priveste consumul unei centrale pe baza de peleti, acesta porneste de la 2.5 tone pe an.

Te intrebi de ce ar trebui sa folosesti o centrala pe peleti pentru incalzirea locuintei tale? Ei bine, avem cateva motive foarte bine intemeiate in acest sens:

  • Prezinta cel mai bun randament de ardere, avand o putere calorica foarte mare si exceland la capitolul confort;
  • Inspira foarte multa siguranta in utilizare spre deosebire de alte modele de centrale;
  • Vei folosi o sursa de energie curata si vei fi un bun prieten al mediului;
  • Costurile pentru incalzire vor scadea cu pana la 30% decat in cazul utilizarii unei centrale pe gaz;
  • Iti ofera posibilitatea de a automatiza centrala in asa fel incat sa te bucuri de cat mai mult confort, fara a mai fi nevoie de interventia ta pentru alimentare;
  • Lasa in urma foarte putina cenusa ce poate fi folosita insa pe post de ingrasamant natural pentru flori sau legume.

Daca ar trebui sa vorbim despre dezavantajele incalzirii folosind peleti am putea mentiona doar costul de achizitie a unei centrale pe peleti.

Acestea se pot dovedi a fi destul de scumpe, insa privite ca pe o investitie pe termen lung, banii sunt recuperati prin economiile care se fac pentru incalzire.

Este foarte importanta in schimb utilizarea unui caz pe peleti de calitate superioara, pentru a putea beneificia de toate aceste avantaje. In acest sens putem recomanda centralele de pe centrale-pellet.ro.