O proteza dentara este un inlocuitor pentru dintii lipsa si tesuturile adiacente. Exista doua tipuri de proteze dentare si anume cele complete si cele partiale. Protezele complete sunt folosite atunci cand lipsesc toti dintii, pe cand cele partiale se utilizeaza atunci cand mai exista cativa dinti naturali.
Protezele dentare complete sunt si ele de doua tipuri si anume cele conventionale si cele temporare. Realizata dupa ce dintii au fost indepartati si tesuturile din gingie au inceput sa se vindece, o proteza conventionala este gata pentru fixarea in gura in aproximativ 12 saptamani dupa ce au fost indepartati dintii.
Spre deosebire de cele conventionale, protezele dentare temporare sunt facute inainte si pot fi pozitionate de indata ce dintii sunt scosi. Ca un rezultat la acest lucru, purtatorul nu trebuie sa stea fara dinti pe perioada de vindecare.
Cu toate acestea, oasele si gingiile se micsoreaza in timp, in special pe timpul perioadei de vindecare, dupa ce au fost inlaturati dintii.
De aceea, dezavantajul protezelor temporare in comparatie cu cele conventionale consta in faptul ca necesita mai multe ajustari pentru a se potrivi cum trebuie in timpul perioadei de vindecare si, in general, trebuie luate in considerare doar ca solutie temporara pana cand se pot realiza protezele conventionale.
O proteza partiala sau o punte, de obicei, consta in dinti artificiali atasati la o gingie roz sau colorata care este uneori conectata printr-o rama de metal care sustine proteza pentru a fi plasata in gura. Protezele partiale se folosesc atunci cand unul sau mai multi dinti naturali raman in maxilarul superior sau inferior.
O punte fixa inlocuieste unul sau mai multi dinti prin plasarea coroanelor pe dinte sau pe cealalta parte a spatiului si atasand dinti artificiali la aceasta. O proteza partiala are atat rolul de a umple spatiile create de dintii lipsa cat si de a impiedica ceilalti dinti sa-si schimbe pozitia.
Procesul de realizare a protezei dentare dureaza cateva saptamani si necesita cateva programari. Dupa ce dentistul dumneavoastra artemdental a determinat ce tip de proteza este cea mai buna pentru dumneavoastra, se trece la urmatorii pasi.
Se fac o serie de masuratori ale maxilarului si la modul in care maxilarele se inchid si cat spatiu este intre ele.
Apoi se creeaza mulaje de ceara sau plastic care respecta exact forma si pozitia protezei care urmeaza a fi executata. Veti mai testa acest model de cateva ori si vor fi apoi aduse corectii referitoare la culoare, forma si incadrare inainte de a se turna forma finala.
Noua proteza poate sa para putin slaba, timp de cateva saptamani, pana cand muschii obrazului si limba invata sa stea la locul lor. De asemenea, pot sa apara anumite iritatii minore si o intensificare a fluxului de saliva atunci cand incepeti sa purtati proteze dentare, dar aceste probleme vor disparea pe masura ce gura se adapteaza.