O melodie veche spune ca diamantele sunt cele mai bune prietene ale doamnelor. Nimic mai adevarat, daca stam sa ne gandim ca nimic nu va starni dorinta si atractia unei femei pentru un inel cu diamant, mai ales atunci cand acesta este oferit de persoana iubita. Daca este vorba despre un inel de logodna, atunci un diamant cu siguranta ca poate fi optiunea potrivita pentru aleasa inimii noastre.
De unde cumparam insa insa inele cu diamant, astfel incat sa avem de unde alege un model potrivit? Mai ales, de unde stim ca diamantele puse la vanzare sunt autentice si nu falsuri? Putem deosebi un diamant veritabil de o sticla colorata sau, dimpotriva, sunt niste criterii clare dupa care sa le alegem? Iata cateva intrebari la care vom incerca sa gasm raspuns in cele ce urmeaza.
Cum deosebesc un diamant adevarat de o facatura?
Atunci cand procedam la achizitia unui inel cu diamant, trebuie sa fim cu mare bagare de seama, mai ales ca nu vorbim despre un produs ieftin. Mai ales cand acesta va fi oferit unei persoane dragi sau chiar cand femeile sunt ele insele cumparatoare, cateva teste de rutina pot face diferenta intre o achizitie de succes si o mare pacaleala. Iar cum vanzatorii de chilipiruri se gasesc astazi la fiecare colt de strada, nu este greu sa fii dus in eroare.
Un prim test pe care poti sa il faci in cazul unui diamant este sa incerci sa-l zgarii. De obicei, acest lucru nu se face cu un metal sau alt obiect, ci frecandu-l cu una dintre muchii de sticla. In fond, nu diamantul trebuie sa fie cel care se zgarie, ci sticla. Daca pe aceasta raman zgarieturi dupa test, inseamna ca diamantul este veritabil.
Un alt test pe care amatorii il pot face este cel prin care diamantul se scufunda in apa. Se stie ca diamantele autentice au o densitate apreciabila, astfel incat acestea nu plutesc atunci cand le punem pe apa. In cazul in care observam ca acesta pluteste pe suprafata apei, inseamna ca avem de-a face cu plastic sau o combinatie de sticla.
Opac si rezistent
Nu in ultimul rand, putem testa diamantele si in alt mod. Unii spun ca diamantele trebuie sa reflecte perfect lumina sau imaginea din fata lor. Astfel, acestea nu trebuie sa fie transparente, data fiind densitatea compozitiei minerale. Un astfel de test presupune asezarea unei coli scrise in spatele diamantului, iar daca putem distinge literele de pe partea cealalta, atunci inseamna ca respectiva piatra este falsa.
In fine, un alt test este flacarii. Se spune ca diamantele adevarate sunt atat de rezistente incat rezista la diferentele mari de temperatura. Astfel, este de auns sa incalzim un diamant cu flacara unei brichete, dupa care sa il scufundam intr-un pahar cu apa. Diamantul veritabil nu va suferi nicio transformare, in vreme ce unul fals se va crapa sau chiar se va sparge in bucati.