Circuit turistic personal sau de grup?

0
653

Visam si ne dorim ca in vacanta sa mergem intr-un loc deosebit sau, de ce nu, in cat mai multe astfel de locuri. Este posibil acest lucru daca apelam la un circuit turistic. Si sunt doua posibilitati, sa zicem. Caci, probabil, fiecare poate avea si alte idei. La ce m-am gandit eu este un circuit turistic pe care ti-l faci singur.

Dispui de o masina sau nu, mergi pe jos, cu trenul, cu bicicleta sau cu o firma de transport persoane anglia, propriul circuit se poate contura frumos cand il asterni pe o harta. Totul pleca de la acea harta. Cu punctul de plecare de acasa, circuitul turistic personal arata pentru inceput ca o linie curba ce leaga intre ele locurile pe care doresti sa le vizitezi.

Incet, incet pe lista se strang cateva localitati si drumurile intre ele. Iar aceste localitati nu sunt alese insa la intamplare. In ele sau in apropierea lor exista locuri bune de vizitat despre care ai aflat de la prieteni, de pe internet sau din alte surse. Locuri incarcate de istorie si cu vestigii, castele medievale, pesteri sau multe altele facute de mana omului sau de mama natura.

Cu harta si cu lista locurilor de pe traseu incepi sa calculezi timpul necesar. Imi ajunge sa fac circuitul in perioada de vacanta pe care o am? Este intrebarea care si-o pune majoritatea. Calculezi ce calculezi si lasi la sfarsit si o marja de eroare. Cine stie ce mai vrei sa vezi in plus. Apoi iti calculezi banii necesari.

Cand optezi pentru circuitul turistic personal este bine ca, pe langa suma care acopera necesitatile, adica cazarea, mancarea si transportul cu firme ca 2uk, sa ai si ceva in plus.

La circuitul pe care ti-l faci singur variabilele se pot schimba de la o zi la alta. Stiti cum se spune: planurile de acasa nu se potrivesc intodeauna cu cele din targ. Dar castigul este tocmai frumusetea aventurii si faptul ca te descurci de unul singur.

Apoi mai este si varianta circuitului turistic pe care il cumperi la pachet de la o agentie de turism. Acolo poti opta pentru diferite variante care, intr-un fel, sunt batute in cuie. Doar mici variatii mai poti face, dar nu multe. In plus, platesti la inceput pentru tot si nu trebuie sa-ti mai faci griji prea multe.

Un pachet complet pentru un circuit turistic inseamna transport, cazare, masa si vizitarea unor obiective. Mai mult, faci parte dintr-un grup mai mare de turisti care au optat si ei pentru aceeasi oferta. Daca esti sociabil, te poti bucura astfel de compania altor persoane.

Din acest circuit dispar insa surprizele pe care le poti expermenta si gusta din plin cand pleci singur pe propriul drum. Cum totul este programat si aranjat de la plecare si stii dinainte unde ajungi, te poti bucara insa din plin de cele ce vezi si pe acest drum. Oricum ar fi, circuitul turistic este o optiune destul de distractiva pentru concediu.