Acneea reprezinta o boala cronica, o inflamatie a pielii, ce provoaca pete si cosuri, in special pe fata, umeri, spate, gat, piept si brate.
Puncte negre, cosuri, chisturi si noduli, toate sunt diferite tipuri de acnee.
Acneea este o afectiune a pielii care apare atunci cand foliculii firelor de par se infunda cu sebum si celule moarte ale pielii.
Acneea este cea mai frecventa in randul adolescentilor, desi afecteaza oameni de toate varstele.
Desi sunt disponibile tratamente eficiente, acneea poate fi totusi persistenta. Cosurile se vindeca incet, iar cand unul se vindeca, apare deja altul.
In functie de gravitate, acneea poate provoca stres emotional si cicatrice la nivelul pielii. Cu cat se incepe mai devreme tratamentul, cu atat riscul de a avea probleme asociate acneei este mai mic.
Tipuri de acnee:
– Acnee comuna
– Acnee chistica
Semnele si simptomele acneei variaza astfel:
– Puncte negre
– Puncte mici si rosii numite papule
– Cosuri (pustule), care sunt papule cu puroi in varf
– noduli mari, solizi si durerosi, aflati sub piele
– leziuni dureroase, pline de puroi, sub piele, numite leziuni chistice.
Iata cateva lucruri bine de stiut despre acnee.
Acneea este cea mai frecventa afectiune a pielii.
Apare frecvent in perioada pubertatii, insa poate aparea la orice varsta. Nu este periculoasa, insa poate lasa cicatrici inestetice pe piele.
Afecteaza o treime din populatie, de la 11 la 30 de ani.
Cauzele includ factorii genetici, menstruatia, stresul, climatul cald si umed, machiajul pe baza de ulei si stoarcerea cosurilor.
Iata cu puteti scapa de acnee in mod natural
Exista multe remedii sugerate pentru acnee.
Nu se stie cu certitudine ce rol joaca dieta in rezolvarea acneei. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care adopta o dieta cu un continut mare de vitamine A si E, plus zinc prezinta risc mai scazut de a dezvolta o forma de acnee severa.
Uleiul de tea tree: s-a relevant faptul ca, in urma unui studiu efectuat pe 60 de pacienti, uleiul de tea tree de 5% concentratie,contribuie la tratarea acneei usoare pana la moderate.
Ceai: exista unele dovezi care spun ca substantele din ceai, inclusiv frunzele de ceai verde, folosit intr-un preparat topic, pot reduce productia de sebum si trata acneea.
Crème tratament: un bun aliat in lupta cu acneea este Crema antiacneica cu biosulf, ce contine extracte naturale de propolis si ceai verde, acid salicylic si vitamina E si este pefecta pentru tenuri sensibile si/sau iritate.
Mituri despre acnee
- Alimente grase produc acnee.
Consumul alimentelor grase nu are efect asupra acneei.
– Igiena. Acneea nu este cauzata de pielea murdara. De fapt, spalarea pielii mult prea des si folosirea de produse ce contin substante chimice, irita pielea si pot inrautati acneea.
– Produse cosmetice. Cosmeticele nu inrautatesc acneea, mai ales daca utilizati machiaj care nu este pe baza de ulei si care nu infunda porii, iar apoi indepartati machiajul in mod regulat. Produsele cosmetice neuleioase nu interfereaza cu eficacitatea medicamentelor pentru acnee.