“Unde te doare?” este probabil prima intrebare pe care medicul o pune daca ii semnalezi simptomele unei dureri abdominale. Aceasta intrebare simpla serveste un scop important, reducand localizarea durerii si oferind indicii despre posibilele cauze.
Durerea abdominala din dreapta, sus, sub coaste (cadranul drept superior) poate semnala o problema cu organele din aceasta zona, cuma r fi vezica biliara, ficatul, plamanul sau rinichiul drept.
Afectiuni ale vezicii biliare
Printre primele cauze ale durerilor abdominale localizate in cadranul drept superior sunt afectiunile vezicii biliare:
- Colica biliara – blocarea temporara a fluxului biliar din vezica biliara poate provoca crampe si dureri cunoscute sub denumirea de colici biliari. In acest caz durerea radiaza catre umarul drept si poate fi insotita de stare de rau si greata. Colicele biliare revin periodic si au drept cauza calculii biliari.
- Colecistita acuta – apare in urma unui blocaj persistent al fluxului biliar care a generat inflamatia vezicii biliare. Durerea este severa si poate fi insotita de greata, varsaturi si febra. Ea are drept cauza pietrele biliare.
- Alte afectiuni ale vezicii biliare – durerea abdominala superioara laterala poate semnala prezenta unor afectiuni mai putin obisnuite cum ar fi colagita (o infectie) sau cancerul vezicii biliare sau al ficatului sau pancreasului.
Afectiuni ale ficatului
Exact ca si vezica biliara, afectiunile ficatului genereaza dureri abdominale in cadranul drept superior. Iata cateva exemple de afectiuni care pot provoca aceste dureri:
- Hepatita – inflamatia hepatica generata de o infectie virala sau de abuz de alcool;
- Abcesul hepatic – un buzunar cu puroi acumulat;
- Tumori – hepatice cu cresteri necanceroase, cancer hepatic si cancer care s-a extins de la un alt organ.
Afectiuni pulmonare
Cavitatea toracica este separata de cavitatea abdominala printr-un muschi numit diafragma. In partea dreapta a corpului, plamanul drept sta deasupra diafragmei, iar sub muschi este ficatul.
Ca urmare, afectiunile pulmonare localizate in partea inferioara a plamanului drept pot provoca dureri in zona dreapta abdominala superioara:
- Pneumonia lobului inferior drept;
- Cheaguri de sange pulmonare pe partea dreapta (embolie pulmonara);
- Abces pulmonar;
- Pleurizie (inflamatia sacului care imbraca plamanii).
Afectiuni ale rinichiului drept
Desi pare greu de crezut, partea superioara a fiecarui rinichi se afla la nivelul coastelor mici. De aceea, anumite afectiuni ale rinichiului drept pot provoca dureri in zona abdominala dreapta superioara:
- Infectii ale rinichiului (pielonefrita);
- Piatra la rinichi;
- Chist;
- O tumoare.
Afectiuni intestinale
Portiuni din intestinul tau subtire si gros trec prin zona abdominala dreapta superioara, de aceea anumite afectiuni intestinale pot provoca dureri in aceasta zona:
- Ulcer duodenal perforat;
- Colita ulceroasa sau colita legata de intoxicatii alimentare;
- Sindromul colonului iritabil;
- Tumori intestinale.
Cand sa consulti un medic
Deoarece durerea in zona abdominala in cadranul drept superior poate fi semnalul unei afectiuni severe, se recomanda sa fie contactat medicul imediat.
Daca durerea este brusca, severa, creste in intesitate si este insotita si de alte simptome (febra, frisoane, transpiratie rece, greata sau varsaturi, balonare, constipatie severa, colorarea galbena a pielii sau al albului ochilor, urina roz, dureri in piept, lesin, ameteale, etc), nu mai amana si mergi de urgenta la un medic specialist.
O ecografie abdominala Cluj-Napoca sau in orice parte a tarii poate elucida cauzele si medicul ca stii cum sa intervina cat mai prompt.