Care sunt avantajele bransamentelor trifazate?

0
804

Cine a construit macar o data un imobil si a fost nevoie sa solicite bransarea la reteau electrica stie cat de mare este lupta pentru a intelege cu exactitate notiunile despre acest tip de energie.

Totusi, chiar si persoanele care au “mostenit” un contract de furnizare a energiei electrice au aceleasi dificultati de intelegere. Monofazic, trifazic, e greu sa intelegi ce anume face fiecare si mai ales, in ce conditii.

Ce este bransamentul trifazat?

De fiecare data cand se discuta despre un astfel de circuit, te gandesti automat la santiere, la un stecher trifazic menit sa alimenteze masini si dispozitive de mari dimensiuni, adica pe scurt mai multa putere. Este corecta supozitia, doar ca in aceste cazuri trebuie facute anumite precizari, tocmai pentru a intelege cat mai bine notiunile.

Da, un stecher trifazic va deservi utilaje masive, ce necesita tensiune mai mare de alimentare, insa nu doar santierele sunt cele care pot beneficia de un astfel de boost energetic.

In general locuitorii care traiesc la casa, dar si segmentul industrial vor avea nevoie de un astfel de bransament. Bransamentul trifazic are, precum ii spune si numele 3 faze prin care energia electrica poate fi livrata consumatorului.

Stiind aceste lucruri, putem identifica cu usurinta urmatoarele avantaje. In primul rand vorbim despre puteri mai mari de alimentare, astfel incat daca stim ca vom utiliza dispozitive cu astfel de cerinte, ei bine in acel caz un stecher trifazic ar trebui sa fie perfect pentru un astfel de bransament.

Dintre dispozitivele ce pot fi conectate in acest mod putem numi anumite modele de pompe de apa, de centrale termice sau de statii menite sa ofere ajutor in gospodarie si care au nevoie de tensiune de alimentare ridicata pentru a putea functiona.

Un alt avantaj al bransamentelor trifazate consta in faptul ca fluctuatiile de tensiune sau opririle sistemului sunt mult mai reduse decat in cazul bransamentelor monofazate, tocmai pentru ca sunt crate ca sa reziste utilizarii in conditii dificile.

In cazul sistemelor monofazate exista oricand posibilitatea ca numarul de consumatori sa fie mai mare decat cel permis, sau necesarul de alimentare sa nu se regaseasca la nivelul solicitat.

Sistemul trifazic acopera aceste neajunsuri, drept pentru care devine avantajos atat in cazul consumatorilor casnici, cat si in cazul consumatorilor individuali.

Bransamentul trifazat ar putea avea insa costuri de racordare putin mai mari, comparativ cu sistemul monofazat. In plus, si consumul va fi mai ridicat deoarece un stecher trifazic si sistemul in sine vor deservi echipamente masive, cu necesar mare de energie.

Cumva acelasi lucru se intalneste si in cazul bransarii efective, deoarece o instalatie monofazica va fi mai ieftina decat una trifazica.

Dincolo de toate insa, aceste informatii sunt mentionate strict la nivel informativ. Conform proiectului aferent locuintei, doar un specialist in domeniu ar putea spune cu exactitate ce anume s-ar potrivi in cazul locuintelor noastre.

Tot el va executa si montajul, deoarece vorbim despre situatii speciale pentru oar un electrician cunoscut ar outea sa le intuiasca.

In plus, e nevoie de siguranta, iar siguranta se ofera doar atunci cand o persoana desemnata, cu studii si calificari in domeniu, se ocupa temeinic de aceasta. O data montat un astfel de sistem lucrurile devin cu mult mai usoare, iar costurile, ei bine costurile chiar pot fi trecute cu vederea atunci cand ne dorim ceea ce este mai bun pentru locuintele noastre.