Cand este cazul sa cumperi un set nou de placute frana

0
358

Sistemul de franare al unei masini este esential pentru siguranta noastra, dar si a celor din jur. Caci, indiferent cat de confortabila si de performanta ar fi o masina, un sistem de franare care nu este suficient de bine pus la punct poate conduce la adevarate dezastre in trafic.

In tot acest angrenaj, un rol important il au placutele de frana. Acestea asigura frecarea cu discul de frana si au un grad de uzura usor de cuantificat in timp sau la numarul de kilometri. Cu toate acestea, este greu de anticipat un numar de kilometri la care trebuie schimbat un set de placute frana.

Aceasta in primul rand pentru ca fiecare conducator auto are stilul sau de condus, putand forta sau apasa mai relaxat pedala de frana, care actioneaza apoi placutele de frana. In al doilea rand, uzura placutelor de frana tine si de relief, si de distantele parcurse intr-un an.

Astfel, pentru cineva care locuieste intr-o ona de deal sau de munte, cu multe curbe si serpentine stranse, uzura placutelor de frana s-ar putea sa fie mai rapida, in conditiile in care va trebui sa franam constant, pentru evitarea pericolelor si intrarea in curbe cu viteza redusa.

In al doilea rand, exista diferente mari in rularea masinii la drum lung si rularea exclusiv prin oras. Caci, nu-i asa, una este sa calci frana din cand in cand, atunci cand mergi pe autostrada sau pe drumul european, si alta e sa stai cu piciorul aproape permanent pe frana si pe ambreaj in traficul orasului, unde ai semafoare din suta in suta de metri.

Cum iti dai seama insa ca a venit vremea sa cumperi un set de placute frana nou, pentru a nu risca accidente in trafic? Vom vedea in cele ce urmeaza.

Calca frana energic

Un prim simptom al uzurii placutelor de frana de la masina ta il reprezinta faptul ca acestea nu mai actioneaza tot atat de prompt precum o faceau inainte. Astfel, pedala de frana trebuie calcata mai energic, uneori chiar pana in podea, pentru a putea frana in siguranta.

In acest caz, o vizita la un atelier de service nu ar strica. In al doilea rand, zgomotele ciudate venite de la nivelul rotilor iti pot da indicii ca placutele tale de frana au o problema.

Se prea poate ca, din cauza uzurii, ele sa se fi deplasat sau sa nu mai stea atat de bine fixate pe tamburi. Cu toate acestea, o examinare va poate scuti de alte neplaceri. Iar cel mai simplu mod de a verifica placutele este la mecanicul auto.

O desfacere a rotii pentru o examinare vizuala va poate spune daca placutele de frana trebuie schimbate sau nu.